niedziela, 10 kwietnia 2011

Intensywnie radosny weekend

Weekend, weekend i .... poniedziałek ;) Koniec tygodnia, jak już wiecie, upłynął kiermaszowo ;) Najbliższy następny kiermasz - w Sopockiej Mandarynce w maju. Na pewno podam więcej szczegółów, kiedy kiermasz będzie za pasem.

Bardzo mnie ucieszyło to, że wszystkim smakowało ciasto, które przygotowałam na kiermasz. Wiele osób pytało o przepis, dlatego postanowiłam umieścić go tutaj, żeby każdy mógł z niego skorzystać:

CIASTO DLA LENIWYCH/ZAPRACOWANYCH/NIEUZDOLNIONYCH_KULINARNIE (niepotrzebne skreślić) ;)

Składniki:

  • herbatniki (tyle,r żeby starczyło na wyłożenie blachy na spodzie i na górze ciasta - ja kupiłam 4 opakowania pakietów w Biedronce - starczyło idealnie, ale radzę kupić więcej, bo jak wiadomo herbatniki łatwo się kruszą)
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy ( opcjonalnie - można równie dobrze dodać olejek do ciasta lub nie dawać nic)
  • szklanka kaszy manny (ja dałam trochę więcej - chciałam ,żeby masa była gęstsza)
  • kostka margaryny
  • litr mleka
Polewa czekoladowa:
  • Mleko (im więcej mleka tym bardziej delikatna polewa i tym rzadsza)
  • Pół kostki margaryny (im więcej margaryny tym gęstsza polewa)
  • kakao
  • cukier (opcjonalnie 1-2 płaski łyżki - dość dużo cukru dajemy do samego ciasta)
  • wszystko co nam się zachce do posypania na wierzch
Jak:
  • Kaszę zalewamy mlekiem
  • resztę mleka gotujemy z margaryną i cukrem
  • jak się zagotuje dodajemy kaszę ( razem z mlekiem, którym ją zalewaliśmy)
  • mieszamy, aż zgęstnieje (możemy tu dosypać, ciągle mieszając, suchej kaszy manny jeśli stwierdzimy, że masa jest za rzadka)
  • nie przejmuj się, jeśli masa wyda się za słodka - nie wiem czemu ,ale po schłodzeniu jest w sam raz, a ja nie lubię zbyt słodkich ciast
  • gorąca masę wlewamy na ułożone w blaszce herbatniki ( dobrze jest wysmarować blaszkę margaryną, żeby ciasto nie przywierało)
  • Na wierzch kładziemy również herbatniki, polewamy polewą czekoladową
  • Czekamy aż ostygnie
  • wkładamy do lodówki
  • JEMY

Przygotowanie polewy:

Wwalamy wszystko do gara i mieszamy. Kiedy uznamy że ma odpowiednią konsystencję - polewamy ciasto.


Słyszałam, że ciasto jest pyszne, kiedy masą z kaszy manny zalejemy położone uprzednio na herbatnikach połówki bananów, ale jeszcze nie próbowałam. Do samej masy można dodawać cuda niewidy, w zależności od koncepcji ;) Ciasto błyskawicznie się robi i błyskawicznie znika z talerzy ;)

SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. mm..ale smaku narobiłaś..ja lubię słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, nice to meet you and thanks for having joined my giveaway.
    Fingers crossed!!!!
    Eli

    OdpowiedzUsuń